Over kleur en mij

Overal om ons heen zijn kleuren aanwezig, zowel in de buitenruimte als binnen in onze woning of kledingkast. We kennen allemaal de blauwe of grijze luchten, het groene gras, het oranjerood van de zonsondergang. We weten dat het zo is, maar zien we die kleuren ook als kleur, zoals ze zijn?

In 2002 volgde ik een cursus Kleurbeleven bij Dick Meeldijk. Het was een openbaring, de werking van een kleur onderzoeken, in mijzelf, aan de hand van een etalage. Die etalage is een uitstalling van lappen stof en enkele bijpassende dingen. Dick leidde de deelnemers via hun ogen door de etalage naar binnen, om dáár te ervaren wat er te be-leven is. Daarna werd de beleving geschilderd, van binnen naar buiten. Er was ook de herkenning dat dit in essentie gaat over zelfonderzoek en inzicht. Het was heel bijzonder om via de kleuren verschillende aspecten van mijzelf te leren kennen.
Na die kennismaking met Kleurbeleven in 2002 heb ik jaarlijks cursussen en workshops bij Dick gevolgd. In 2016 ben ik gestart met de opleiding Kleurbeleven welke ik in 2017 heb afgerond.

Ik ben dagelijks met kleur bezig, laat me er vaak door leiden. Het voedt me en het is inspirerend.
Wat is mijn lievelingskleur? Waar heb ik vandaag zin in? Wat heb ik nodig? Welke gevoelens passen daarbij? Waar past deze kleur bij mijn lichaam, bij mijn hoofd of bij mijn voeten of ergens daar tussenin? In welke kleur laat ik mijzelf zien aan de buitenwereld?
Het is een ontdekkingsreis, een weg naar binnen, waarbij kleur leidend is. Dat wat sluimert of wat nog niet bewust is krijgt betekenis door het te be-leven. De inzichten maken mijn leven steeds rijker.

Wie ben ik? Ik ben Marjo, mens, mijzelf. Dat mijzelf-zijn is onveranderlijk. Er is niets anders dan dat. Vanuit dat mijzelf-zijn ontstaan workshops Kleurbeleven, omdat delen vanuit het hart vreugdevol is.

Naast het Kleurbeleven heb ik ook ruim 25 jaar ervaring met de beoefening van yoga en bewustwording van het non-duale zijn. In dat kader heb ik vele yogalessen verzorgd aan de Advaita Yogaleraren Opleiding en de Samsara Yogadocenten Opleiding.

Ervaring Kleurbeleven en Yoga
Het organiseren en verzorgen van workshops Kleurbeleven 2017-heden
Het geven van individuele begeleiding in het kader van Advaita onderricht 2012-heden
Lesgeven op het gebied van yoga, pranayama en non-dualiteit 2002-2020
Docent hatha yoga Samsara Yogadocenten Opleiding 2000-2019
Coördinator en docent energetische hatha yoga, Advaita Yogaleraren Opleiding 2012-2017